Vad är DNP eller 2,4 - Dinitrofenol?

- 2,4-Dinitrofenol är ett gult, kristallint fast ämne som har en söt, mustig lukt. Det sublimerar vid försiktig upphettning och är flyktigt med ånga. Det är lösligt i etylacetat, aceton, kloroform, pyridin, koltetraklorid, toluen, alkohol, bensen och alkaliska vattenlösningar. Dess kristallina natriumsalter är också lösliga i vatten. Det bildar explosiva salter med alkalier och ammoniak och avger giftiga rökgaser av kväveoxider vid upphettning till sönderdelning. Det är oförenligt med tungmetaller och deras föreningar.

 

DNP Information, Dieting Aid :

- DNP användes flitigt i bantningspiller från 1933 till 1938 efter att Cutting och Tainter vid Stanford University gjort sin första rapport om läkemedlets förmåga att kraftigt öka ämnesomsättningen. Redan efter det första året på marknaden uppskattade Tainter att förmodligen minst 100 000 personer hade behandlats med DNP i USA, utöver många andra utomlands.DNP fungerar som en protonofor, vilket gör att protoner kan läcka över det inre mitokondriemembranet och därmed kringgå ATP-syntas. Detta gör ATP-energiproduktionen mindre effektiv. I själva verket går en del av den energi som normalt produceras genom cellandning till spillo i form av värme. Ineffektiviteten är proportionell mot den dos av DNP som tas. När dosen ökar och energiproduktionen blir mer ineffektiv, ökar ämnesomsättningen (och mer fett förbränns) för att kompensera för ineffektiviteten och tillgodose energibehovet. DNP är förmodligen det mest kända medlet för frikoppling av oxidativ fosforylering. ATP-syntasets produktion eller "fosforylering" av ATP kopplas bort eller "frikopplas" från oxidationen. Intressant nog är den faktor som begränsar ständigt ökande doser av DNP inte en brist på ATP-energiproduktion, utan snarare en överdriven ökning av kroppstemperaturen på grund av den värme som produceras under frikopplingen. Följaktligen kommer överdosering av DNP att orsaka dödlig hypertermi. Mot bakgrund av detta rekommenderas att dosen långsamt titreras i enlighet med personlig tolerans, som varierar kraftigt. Fallrapporter har visat att en akut administrering av 20-50 mg/kg hos människor kan vara dödlig. Oro för farliga biverkningar och snabbt utvecklande grå starr ledde till att DNP upphörde att säljas i USA i slutet av 1938. DNP fortsätter dock att användas av vissa kroppsbyggare och idrottare för att snabbt förlora kroppsfett. Dödliga överdoser är sällsynta, men rapporteras fortfarande ibland. Dessa inkluderar fall av oavsiktlig exponering, självmord och överdriven avsiktlig exponering.

Det finns begränsade och motstridiga uppgifter om DNP:s farmakokinetik hos människor. EPA anger att "Data om elimineringskinetiken för dinitrofenoler eller deras metaboliska produkter i människor hittades inte."ATSDR:s toxikologiska profil för dinitrofenoler anger också att "Inga studier hittades angående distribution i människor efter oral exponering för 2,4-DNP. Begränsad information finns tillgänglig om distribution i djur efter oral exponering för 2,4-DNP." De anger dock att "Eliminering från kroppen verkar vara snabb, utom möjligen i fall av nedsatt leverfunktion." Detta sammanfaller med en översikt i NEJM om de biologiska effekterna av dinitrofenol, där det anges att "Att döma av det metaboliska svaret verkar DNP elimineras helt inom tre eller fyra dagar; i närvaro av lever- eller njurskador är det möjligt att läkemedlet kommer att kvarhållas under en längre period." Märkligt nog ger nyare artiklar en rad möjliga halveringstider, från 3 timmar till 5-14 dagar. I andra nyare dokument hävdas att halveringstiden hos människor är okänd.

Även om ytterligare undersökningar behövs, noteras i en fallrapport att dinitrofenolinducerad hypertermi har lösts framgångsrikt med administrering av dantrolen."Dinitrofenol kopplar bort oxidativ fosforylering, orsakar frisättning av kalcium från mitokondriella lager och förhindrar återupptag av kalcium. Detta leder till fritt intracellulärt kalcium och orsakar muskelkontraktion och hypertermi. Dantrolen hämmar kalciumfrisättningen från det sarkoplasmatiska retiklet, vilket minskar det intracellulära kalciumet. Den resulterande muskelavslappningen möjliggör värmeavledning. Riskerna vid administrering av dantrolen är små. Eftersom dantrolen kan vara effektivt för att minska hypertermi orsakad av medel som hämmar oxidativ fosforylering, kan tidig administrering förbättra resultatet."

Även om DNP i sig av många anses vara för riskabelt för användning på människor, undersöks dess verkningsmekanism fortfarande som en potentiell metod för behandling av fetma. För närvarande bedrivs forskning om frikopplingsproteiner som finns naturligt hos människor.

sv_SESwedish
Välj din valuta
USD Amerikanska dollar
EUR Euro